Perfect Fit tuig

Een ruk aan een halsband, of deze nu door de eigenaar of door de hond wordt veroorzaakt, is zeer nadelig voor de hond. De hals is bijzonder kwetsbaar; een rijtje halswervels is daar de enige bottige structuur, die nauwelijks stevigheid biedt wanneer er krachten op uitgeoefend worden. Bij gebruik van een (goed aangemeten en correct) tuig worden die krachten uitgeoefend op het meest robuuste deel van de hond: de borstkas, redelijk dicht achter de voorpoten, omdat daar sprake is van een meer tonvormige botstructuur; bovenop de borstwervels, langs de zijkanten de ribben en onderop het borstbeen.


Het ene (borst) tuig is het andere niet. De meeste borsttuigen voor honden hebben één band voor de borst en één rond de borstkas. Deze tuigen belemmeren de schoudergewrichten en de schouderbladen. Bovendien ontbreekt vaak een verbinding van de voorste band (tussen de voorpoten door) met de singel, of is deze (veel) te lang. Hierdoor trek je deze voorste band bij trekkracht aan de riem alsnog in de halsopening, zodat zo’n tuig als een soort “uitgestelde halsband” fungeert. Zie de afbeelding voor een veel gebruikt borsttuig met de genoemde nadelen.


       

Een correct tuig is per definitie een Y-tuig, waarbij de halsopening, de schoudergewrichten en de schouderbladen vrij blijven, ook bij een flinke ruk aan de riem. Het Perfect Fit tuig is het best passende Y-tuig dat ik ken. Het bestaat uit 3 delen die in verschillende maten te combineren zijn, waardoor voor elke hond het best passende tuig kan worden samengesteld. Het wordt door mij op de hond in elkaar gepuzzeld totdat het optimale tuig voor de betreffende hond is gevonden, waarbij hals, schoudergewrichten en schouderbladen vrij blijven. Bovendien kunnen verschillende onderdelen nog aangepast worden als de hond van omvang verandert. Zo krijg je een tuig dat precies op maat zit voor de individuele hond.


Voor het aanmeten van een Perfect Fit tuig kan men op afspraak bij mij terecht.
Voor de kosten: zie de tab “tarieven”.
Voor het maken van een afspraak zie de tab “contact”.