Algemene aanwijzingen voor het heel houden van je hond

Ter preventie van halsproblemen kan de hals van de hond heel goed ontzien worden door een Perfect Fittuig te gebruiken in plaats van een halsband. De impact van trekken of een ruk aan een halsband kun je vergelijken met het aanbrengen van je autogordel om je hals in plaats van om je borstkas, te gaan rijden en vervolgens bovenop je rem te gaan staan. Als je geluk hebt, heb je “slechts” een whiplash, maar als er sprake is van herhaling van dit trauma zijn de gevolgen steeds ernstiger. Sommige honden lopen braaf mee aan de riem aan hun halsband, maar geven wel een ruk als ze bijvoorbeeld een kat of andere hond zien. Ook die impact op de hals wil je voorkomen; je hoeft niet elke dag van achteren aangereden te worden in je auto om een whiplash op te lopen. Zie: perfect-fit-borsttuig


KVV voer in plaats van brokken (KVV is een afkorting die staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees, en verwijst naar kant-en-klare gemalen rauwe vlees producten die compleet zijn gemaakt al dan niet door toevoeging van groenten, rijst en vitamine premix) zoals Bandit, Raw4dogs (en vele andere merken die tegenwoordig van betrouwbare kwaliteit zijn) kan veel problemen voorkómen. Variërend van te hard groeien, overgewicht, een doffe vacht, spijsverteringsproblemen of (over)gevoeligheid voor velerlei door ontsteking gekenmerkte problemen, zoals allergieën of artrose.


Hoeveel een hond mag lopen hangt onder andere af van de leeftijd; bij honden tijdens de groei geldt: 1 minuut per week leeftijd per wandeling. Verder hangt het af van wat de hond gewend is (een hond die dagelijks een kwartiertje loopt kan niet in het weekend ineens 1,5 uur lopen zonder spierpijn of blessures te ontwikkelen) en of hij/ zij überhaupt gezond is qua bewegingsapparaat en organen. Een kreupele hond kun je niet trainen; eventueel alleen in de vorm van hydrotherapie, zie: www.hydrotherapiehond.nl


Veel honden mogen naast de fiets lopen om hun conditie op peil te brengen of te houden. Persoonlijk raad ik dit af. Al lijkt de hond het soms graag te doen of leuk te vinden; er is sprake van continue herhaalde impact op met name de voorpoten, aangezien ze daar vanuit het zweefmoment in draf of galop op landen. Mensen die hardlopen ontwikkelen in 25% van de gevallen blessures van knieën of andere structuren die de klappen moeten opvangen. En mensen dragen nog schok dempend schoeisel.


Overgewicht is een zware belasting voor de hond, en al helemaal voor een hond die bepaalde problemen in het voortbewegen ervaart of heeft ervaren, zoals artrose. Door een te hoog lichaamsgewicht worden gewrichtskraakbenen samengedrukt, wordt gewrichtsvloeistof weggedrukt, wat resulteert in degeneratie. Extra nadelig bij overgewicht is dat vetweefsel stoffen aanmaakt, die ontsteking en pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van kraakbeen. Vraag de dierenarts om begeleiding bij het afvallen, bijvoorbeeld in de vorm van een speciaal dieetvoer. Geef uitsluitend de voorgeschreven hoeveelheid van het voorgeschreven voer. Gebruik bijvoorbeeld een Kong om de hond langer over het eten te laten doen. Mocht je brokken voeren: week een portie van het voer in heet water: nadat het is afgekoeld bevat het voer veel water en is daardoor volumineuzer, waardoor de hondenmaag toch gevuld voelt. Voeg eventueel voor extra maagvulling vezelrijke groenten zonder energie toe. Geef uitsluitend tussendoortjes die geschikt zijn in een caloriearm dieet en geef ze niet “gratis”, maar als beloning voor goed gedrag, liefst calorie-verbruikend gedrag.


Voorkom afspringen (uit de auto, van de bank etc.) zoveel mogelijk vanwege de impact op de lage halswervels, de voorste borstwervels en (de gewrichten van) de voorpoten. Ook spelen of rennen over zware en wisselende ondergrond, zoals strand en duin, veroorzaakt gemakkelijk blessures door overbelasting. Vooral indien sprake is van “als een raket vetrekken”, nood-stops en abrupte bochten. Balletjes en stokken gooien is dan ook af te raden. In elk geval tijdens de groei (bij grotere hondenrassen dus tot ze 1,5-2 jaar oud zijn), maar ook als de souplesse van bindweefsel, spieren en kraakbeen minder dan optimaal begint te worden en dat is op jongere leeftijd dan vaak gedacht; vanaf de leeftijd van ongeveer 3,5-5 jaar. Al met al maak je het jezelf en je hond dan ook een stuk makkelijker als je al de in deze alinea genoemde activiteiten niet aanleert als zijnde leuk of “normaal”.


Een warming-up vóór sporten/ lopen/ rennen/ trainen/ impact is essentieel. Minimaal een kwartier tot 20 minuten lekker vlot lopen (indien nodig aan de lijn) voldoet. Zonder warming-up zijn spieren koud en missen spierkracht, is gewrichtsvloeistof koud en dik en smeert slecht, zijn pezen en ligamenten koud en stram en inflexibel; dan rekken bindweefselvezels niet maar scheuren als er krachten op worden uitgeoefend. Stabilisatie van gewrichten (80% door spierarbeid) ontbreekt en de kans op blessures aan gewrichten, pezen, ligamenten en spieren is zeer hoog. Dus NIET zonder warming-up impact op het bewegingsapparaat laten plaatsvinden!


Probeer in huis zoveel mogelijk 'grip' te bieden: uitglijden betekent altijd beschadiging van spiercellen/ pezen/ ligamenten. Heel belangrijk is het om de haren tussen de tenen goed kort te houden. Indien de hond kreupel is, spierkracht mist vanwege jonge of juist oude leeftijd of aan het revalideren is van een blessure of operatie is een gladde vloer thuis uit den boze! Dan móet de ondergrond (via kleden of tapijt), "antislip" worden gemaakt.